RIVM: ‘Kinderen spelen beperkte rol in verspreiding coronavirus’

‘Kinderen spelen geen belangrijke rol in de overdracht van het corona-virus. Ze kunnen wel ziek worden, maar vaak zijn hun klachten heel mild’, concludeert het RIVM op basis van de eerste resultaten van een onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen.

Het is een vraag die iedereen, en zeker professionals die werken met kinderen, bezighield: dragen kinderen het corona-virus nou wel of niet gemakkelijk over? Volgens onderzoek door het RIVM spelen kinderen géén belangrijke rol bij het overdragen van COVID-19 (corona-virus).

Onderzoek
Dat wordt geconcludeerd uit de eerste resultaten van dit onderzoek, waarbij 54 gezinnen met één of meer coronapatiënten gevolgd werden. Volgens het RIVM blijkt uit het onderzoek dat het virus vooral wordt verspreid tussen volwassenen van ongeveer dezelfde leeftijd. Kinderen worden wel besmet, maar minder vaak dan volwassenen. En binnen gezinnen hebben vooral ouders hun kinderen besmet en niet andersom.

Opvallend was dat in geen van de onderzochte gezinnen de eerste besmette patiënt een kind van ónder de twaalf was. Volgens het RIVM ging het vaak om gezinnen met een zorgmedewerker die positief was getest.

Geen belangrijke rol
‘De resultaten van het onderzoek in Nederlandse gezinnen bevestigen het beeld dat kinderen geen belangrijke rol spelen in de overdracht van het virus. Ze kunnen wel ziek worden, maar vaak zijn hun klachten heel mild’, meldt het RIVM aan de NOS. ‘Bij het griepvirus zie je dat kinderen het virus vaak aan elkaar of aan volwassenen doorgeven. Dat lijkt bij het nieuwe coronavirus dus veel minder het geval.’

Vervolgonderzoek
Het RIVM heeft de resultaten gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het onderzoek gaat verder met vijftig nieuwe gezinnen. Daarbij worden gezinnen met positief geteste kinderen onderzocht, in plaats van gezinnen met besmette zorgmedewerkers.

 

Bron: Kinderopvangtotaal

Reacties zijn gesloten.