Tekenbeet

Teken kunnen ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe u een tekenbeet voorkomt en wat u moet doen als u toch gebeten bent.

Teken
Teken zijn kleine beestjes. Ze zitten in het groen: vooral in het bos, de duinen, maar ook in het park en in de tuin. Teken zitten vaak in hoog gras en struiken. Teken kruipen op dieren of mensen en bijten zich vast om bloed op te zuigen. Teken bijten vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst. Mensen die veel in de natuur zijn en kinderen die buiten spelen hebben vaker tekenbeten.

Controleren
Controleer uw lichaam en kleding op teken, nadat u in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten. Het liefst op plekken als de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet of achter de oren. Controleer uzelf en uw kinderen nauwkeurig. Teken zijn heel klein en u voelt de beet meestal niet. Laat iemand anders plekken controleren die u niet goed kunt zien of gebruik een spiegel.

Ziek door teken
In Nederland brengen teken vooral de ziekte van Lyme over. Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met de lymebacterie. Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Niet iedereen krijgt na een tekenbeet een rode ring of vlek op de huid. Dat is maar bij 1 op de 50 mensen. Ongeveer 1 op de 500 mensen krijgt na een tekenbeet ernstigere klachten. U kunt door teken ook andere ziekten krijgen, zoals tekenencefalitis (hersenvliesontsteking). In Nederland gebeurt dit bijna nooit.

Naar de huisarts?
Niet iedereen krijgt dezelfde klachten bij de ziekte van Lyme. Krijgt u na een tekenbeet een van de onderstaande klachten, neem dan contact op met
de huisarts:

  • Een ring of vlek op de huid, die langzaam groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.

Soms krijgen mensen ernstigere klachten na een tekenbeet. Bijvoorbeeld gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Ziekteverschijnselen door een infectie met de lymebacterie moeten behandeld worden met antibiotica.

Meer informatie
Kijk op www.rivm.nl/tekenbeet. Hier vindt u een filmpje over het voorkomen en verwijderen van tekenbeten en ziekten die u van een teek kunt krijgen. Voor meer informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD in uw regio (www.ggd.nl).

Reacties zijn gesloten.