Themabijeenkomst “de kracht van positief opvoeden”

Op donderdag 23 maart 2017 organiseren wij voor onze gastouders en Crècheleidsters een themabijeenkomst. Het thema van de bijeenkomst is: “De kracht van positief opvoeden”. De lezing wordt gegeven door Sabrina van Huisstede, pedagogisch medewerkster en groepsvoorlichter van de GGD Twente en LOES.

De kracht van positief opvoeden

De themabijeenkomst gaat over de kracht van positief opvoeden. Luistert het kind dat je opvangt niet? Heeft het kind vaak driftbuien? Of dwars gedrag? Zou je willen dat het kind zich wat beter aan de regels houdt? Maar je wilt ook dat het gezellig blijft in de opvang. Hoe pak je dat nou aan? Een liefdevolle omgeving is belangrijk. Maar ook duidelijke regels en grenzen. Dan ben je voorspelbaar, en weet het kind waar hij/zij aan toe is. Geef vooral veel aandacht aan goed gedrag. Zo leer je het kind welk gedrag jij graag ziet. Door het kind positief op te voeden ontwikkelt het kind zelfvertrouwen. Ook leert het kind vaardigheden die nodig zijn om goed met anderen om te gaan. En om succesvol te zijn op school.

Graag geven we je nu alvast 10 tips voor een positieve opvoeding:

  1. Geef gerichte aandacht
    Als je kind je iets wil laten zien, stop dan even met wat je aan het doen bent en geef aandacht aan je kind. Laat duidelijk zien en merken dat je luistert. Zo geef je gerichte aandacht aan je kind.
  2. Knuffel regelmatig
    Geef je kind regelmatig een knuffel of een aai over zijn/haar bol. De meeste kinderen vinden het fijn om aangeraakt en geknuffeld te worden. Dat versterkt jullie band.
  3. Ga in gesprek
    Praat met je kind over dingen die je kind interessant vindt. Vertel ook over wat je zelf die dag hebt meegemaakt.
  4. Complimenteer
    Prijs je kind regelmatig en geef een compliment. Zeg precies wat je goed vindt. Prijs gewenst gedrag. Bijvoorbeeld: “Fijn dat je meteen naar me luistert”. Je kind zal zich dan vaker zo gedragen.
  5. Een veilige en stimulerende omgeving bieden
    Zorg thuis voor activiteiten die je kind leuk vindt om te doen, zodat je kind zich niet gauw gaat vervelen. Kies wat past bij de leeftijd. Wanneer kinderen spelen en ontdekken, helpt dit ze om hun vaardigheden te ontwikkelen. Ze moeten dit soms ook zelf kunnen doen, zonder dat je ze steeds in de gaten moet houden.
  6. Toon voorbeeldgedrag
    Leer je kind nieuwe dingen door het eerst zelf voor te doen. Bijvoorbeeld op een aardige manier met elkaar omgaan (‘zeg maar “alsjeblieft” of “dankjewel”’). Moedig je kind vervolgens aan het zelf te proberen. Geef een compliment als het lukt.
  7. Hanteer duidelijke regels
    Stel duidelijke basisregels op zodat je kind weet hoe hij/zij zich moet gedragen. Overleg rustig met je kind wat de huisregels kunnen zijn. Wanneer je kind ouder wordt, kan hij/zij steeds meer meepraten. Deze regels kun je zelfs opschrijven en bijvoorbeeld in de keuken ophangen. Op deze manier kun je er altijd naar verwijzen. Vertel ook wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt.
  8. Laten leren door positieve ondersteuning
    Als je kind zich vervelend gedraagt, blijf dan rustig en zeg je kind duidelijk daarmee op te houden. Vertel daarna hoe hij/zij zich wél moet gedragen: “Hou op met schreeuwen en praat op zachte toon met elkaar”. Geef een compliment als je kind luistert. Vertel wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt. Als je kind niet luistert, dan moet je ingrijpen. Het helpt om positief te zijn over de dingen die je kind aan het doen is. Geef je kind aandacht als het iets doet wat je leuk of goed vindt. Geef een complimentje of laat zien dat je het goed vindt wat je kind doet. Dit vergroot de kans op herhaling! Een schouderklopje of “Dankjewel dat je rustig speelde toen ik aan de telefoon zat” is een goede manier om het gewenste gedrag aan te moedigen.
  9. Blijf realistisch
    Je mag redelijk gedrag van een kind verwachten, maar verwacht niet dat je kind perfect is.
  10. Zorg goed voor jezelf
    Als jij je goed voelt, is het makkelijker om je kind te volgen. En tijd te maken om samen iets te doen.

 

Vragen?
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Wij helpen u graag verder. U kunt ons bellen op 074 – 34 918 34 of een mail sturen aan info@parbedie.nl

Reacties zijn gesloten.