Mannen in de kinderopvang: ‘Geweldige rolmodellen voor zowel jongens als meisjes’

Mannen die in de kinderopvang werken? Je ziet het helaas niet vaak. Dat is jammer! ‘Mannen zijn namelijk geweldige rolmodellen voor zowel jongens als meisjes.’ Die boodschap klinkt de laatste dagen door in de media.

Mannen in de kinderopvang
Van alle werknemers in de kinderopvangbranche is maar ruim 5 procent man en 95 procent vrouw. De helft van deze mannen werkt in staffuncties. De andere helft in de buitenschoolse opvang. Mannen op peuter- en babygroepen komen helaas nauwelijks voor.

Bij ons is momenteel ruim 7% van de pedagogisch medewerkers man. Zij werken voornamelijk in de buitenschoolse opvang, maar ook op de dagopvang. Naast de mannen die op de groepen staan hebben we een team mannelijke vrijwilligers die kinderen dagelijks van school naar de BSO-locaties brengt.

Voordelen van mannen in de kinderopvang
Het is goed voor kinderen om zowel mannen als vrouwen in de rol van opvoeder te zien. Vergelijk dit ook met de rol van leraren en leraressen op school.

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar in de interactie, spel en zorg die zij bieden. Vrouwen zijn bijvoorbeeld eerder geneigd om gevaar te zien, waardoor zij kinderen sneller corrigeren dan mannen. Dit kan kinderen weerhouden in hun ontdekkingsdrang en ontwikkeling. Mannelijke en vrouwelijke pedagogische medewerkers kunnen elkaar aanvullen en de blik op het kind verruimen. Dat kinderen met beide rolmodellen in aanraking komen, is belangrijk, want dat heeft een sterke, positieve invloed op de ontwikkeling van de identiteit van een kind.

Kortom, mannelijke rolmodellen zijn belangrijk voor jonge kinderen!

Vacatures
Lijkt het jou – net als ‘onze’ mannen – leuk om in de kinderopvang aan de slag te gaan? Dan maken wij graag kennis met jou!

Wij hebben momenteel vacatures voor Pedagogisch medewerker (Sport) BSO en Allround pedagogisch medewerker. En… uiteraard zijn vrouwen ook van harte welkom om te solliciteren!

Reacties zijn gesloten.