Nieuw vaderschapsverlof is goed, maar kan nog beter

Vaders kijken uit naar het nieuwe vaderschapsverlof dat vanaf 2020 in moet gaan. Vanaf 2020 komt er namelijk een verbeterd vaderschapsverlof in Nederland. Volgend jaar krijgen vaders in plaats van twee, vijf betaalde verlofdagen na de geboorte van hun kind. Vanaf 2020 moeten daar nog eens vijf weken bij komen die vaders, tegen betaling van 70 procent van het loon, binnen een half jaar na de geboorte van hun kind kunnen opnemen.

Nieuwe regeling
Zeker de helft van de mannen geeft in een onderzoek van Viking Blog aan dat ze van deze uitgebreide versie gebruik willen maken. Drie op de vier Nederlandse mannen en vrouwen zijn tevreden tot zeer tevreden over de nieuwe regeling. Viking Blog ondervroeg 1300 mannen en vrouwen over hun wensen met betrekking tot het vaderschapsverlof in Nederland.

Zweeds verlof in trek
Hoewel de helft van de mannelijke respondenten die nieuwe regeling zo in de praktijk zou brengen, is het merendeel nóg enthousiaster over het model van andere Europese landen. Een derde van de respondenten ziet liever dat het Zweedse model in Nederland wordt ingevoerd. Daarbij worden 16 maanden tussen de partners verdeeld, ongeacht of het een man of vrouw is. Een ander deel van de respondenten (ook een derde) ziet liever dat het voorstel van de Europese Commissie in Nederland wordt ingevoerd waarbij het ouderschapsverlof tot 4 maanden kan oplopen.

Hechten
Mannen zouden vooral langer verlof willen hebben om goed te kunnen hechten met hun baby en om hun partner te kunnen ondersteunen (90 procent van de mannelijke respondenten vindt dit het belangrijkst.) Financiën spelen hierin een veel kleinere rol, 76 procent van de mannen vindt dit een belangrijke factor om de duur van het verlof op te baseren.

Aan het werk blijven
Driekwart van de mannen zou tijdens een vaderschapsverlof wel graag een vinger aan de pols willen houden op het werk. Vier op de tien antwoorden dat ze dagelijks werkactiviteiten zouden willen uitvoeren tijdens hun verlof. Een kwart zegt dat ze het werk liever helemaal naast zich neer willen leggen. 41 procent van de mannen is bang dat een langer vaderschapsverlof een negatieve invloed heeft op het krijgen van promoties. Bij vrouwen is dit percentage nog veel hoger: 74 procent is hier bang voor.

Bron: Kinderopvangtotaal

Reacties zijn gesloten.