Oud Hollandse Woningsspelen

Koningsdag ziet er dit jaar anders uit dan normaal. Er zijn geen rommelmarkten, festivals of andere evenementen waar we met ons gezin naartoe kunnen. We blijven zo veel mogelijk thuis dus wordt Koningsdag dit jaar: Woningsdag! Maar hoe zorgen we ervoor dat de kinderen tóch een leuke, unieke dag ervaren? Wij hebben een aantal leuke activiteiten op een rijtje gezet die je gewoon thuis kunt doen!

Deze Oud Hollandse spellen kun je in de tuin of op straat doen, misschien met wat kinderen uit de buurt of gewoon met je gezin. Papa’s en mama’s mogen natuurlijk ook meedoen.

Je kunt de moeilijkheidsgraad per spel moeilijker of makkelijker maken, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

Spijkerpoepen
Wat heb je nodig?

  • Spijker
  • Touw
  • Lege, glazen pot (makkelijker) of fles (moeilijker)

Knoop het touw om de middel van het kind. Maak de knoop op de rug en laat een stuk touw naar beneden vallen. Knip het touw op zo’n 10 cm van de grond af en knoop de spijker eraan (de spijker moet volledig in de lege fles op pot kunnen). De kinderen moeten ervoor zorgen dat de spijker in het potje of fles terecht komt en dit alles zonder hun handen te gebruiken. Wie dit het eerste lukt heeft gewonnen.

Koekhappen
Wat heb je nodig?

  • Ontbijtkoek
  • Dun touw
  • Wasrek (of iets anders waar de koeken aan kunnen hangen)

Het touw moet door de koek heen gehaald worden, hiervoor kun je bijvoorbeeld een naald gebruiken of een gaatje maken in de koek. Hang de koek net iets boven het hoofd. Als je het de kinderen iets makkelijker wilt maken kun je de koeken iets lager hangen, ongeveer op mondhoogte. De kinderen mogen de koek nu, zonder handen, op eten. Wie de koek als eerste op heeft, heeft gewonnen!

Flessenvoetbal
Wat heb je nodig?

  • Lege, plastic flessen (zonder dop!)
  • Water
  • Bal

Vul de lege flessen met water en draai de dop er niet terug op.  Maak teams (de teams kunnen bestaan uit 1 of meerdere personen). Zet bij elk team een fles gevuld met water. De kinderen kunnen nu om de beurt de bal tegen de fles van de tegenpartij proberen te schoppen. Zodra de fles omvalt mag het team hun fles weer rechtop zetten. Het team waarvan de fles als eerste leeg is, heeft verloren.

Touwtrekken
Wat heb je nodig?

  • Stevig, lang touw
  • Stoepkrijt

Leg allereerst een knoop in het midden van het touw. Markeer vervolgens met stoepkrijg twee grensstrepen op de grond. Deze strepen moeten even ver van de knoop in het midden af liggen. Beide teams gaan trekken aan het touw totdat een team de knoop over de streep aan hun kant van het veld heeft getrokken. Dit team heeft gewonnen.

Lepel en een ei
Wat heb je nodig?

  • Lepel
  • Ei (gekookt of rauw 😉 )

Bedenk van tevoren een route waar de kinderen langs moeten lopen. Om het wat moeilijker te maken kun je ook verschillende, kleine obstakels neerleggen waar de kinderen overheen moeten stappen. De kinderen doen de lepel in hun mond en op het uiteinde leg je een ei. De kinderen leggen het parcours af. Als het ei valt moet je weer opnieuw beginnen. Degene die als eerste over de finish is, heeft gewonnen.

Zaklopen
Wat heb je nodig?

  • Zakken (grote, juten zakken)

Spreek van tevoren een afstand af die de kinderen moeten afleggen. De kinderen stappen met hun onderlijf in de zak en houden deze zelf vast. Door te springen zullen ze vooruitkomen. Wie als eerste over de finish is heeft gewonnen.

Ezeltje prik
Wat heb je nodig?

  • Afbeelding van een ezel (of een ander dier). Het is ook leuk om de afbeelding van tevoren door de kinderen te laten knutselen, tekenen of schilderen.
  • Punaise of lijm
  • Iets wat fungeert als staart van de ezel, bijvoorbeeld een stukje stof, papier of een sticker.
  • Blinddoek (bijvoorbeeld een theedoek)

Hang de afbeelding van de ezel op de juiste hoogte zodat de kinderen er goed bij kunnen. Bepaal van tevoren waar de staart hoort te komen, zet bijvoorbeeld een stip op die plek. Zorg dat de staart aan de punaise vast zit. Afhankelijk van de ondergrond kun je er ook voor kiezen om geen punaise te gebruiken. Je kunt ook een beetje lijm van een lijmstift aan een zelf geknutselde staart plakken of een sticker gebruiken. Deze kunnen de kinderen als staart op de afbeelding plakken.

De kinderen mogen de afbeelding van een afstand bekijken en krijgen een blinddoek om. Zij moeten nu, geblinddoekt, naar de afbeelding lopen en de staart aan de ezel bevestigen. Degene die de staart op de juiste plek heeft geprikt, of diegene die er het dichtste bij zit, heeft gewonnen.

Blik gooien
Wat heb je nodig?

  • 6 lege blikken
  • 3 kleine balletjes, je kunt ook ballonnen vullen met wat zand.

Stapel de blikken op elkaar. Begin eerst met 3 blikken naast elkaar, zet hier bovenop weer 2 blikken in het midden naast elkaar. Het laatste blik zet je vervolgens helemaal bovenop in het midden van de 2 blikken.

De kinderen mogen om de beurt 3 balletjes tegen de blikken aan gooien. Het doel is om zo veel mogelijk blikken om te gooien. Degene die het meeste aantal blikken omgooit, wint.

Je kunt de winnaars en fanatieke spelers belonen met een lekker ijsje of oranje tompouce. Daarbij kun je het huis natuurlijk versieren en de kinderen in het oranje kleden.

Zo zorgen we samen voor een onvergetelijke Koningsdag!

Reacties zijn gesloten.